Τα κρίσιμα νούμερα πίσω από τα «αγκάθια» του Brexit

Πίσω από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit κρύβονται μερικές πολύ σκληρές αποφάσεις. Το ερώτημα είναι, πόσο – και αν – είναι διατεθειμένη η Βρετανία να πληρώσει για να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της. Για παράδειγμα, πόσους μετανάστες είναι έτοιμοι να «αντέξουν» οι Βρετανοί ψηφοφόροι; Κατά πόσον θα είναι ελεύθερο το εμπόριο μετά την έξοδο από την ΕΕ; θα συνεχίσει να αναπτύσσεται η βρετανική οικονομία; Όλα αυτά θα εξεταστούν στην περίοδο των δύο ετών που θα κρατήσει η διαδικασία της εξόδου της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Δύο χρόνια όπου θα αναζητηθεί η δυνατότητα συμβιβασμού.

Τα παρακάτω γραφήματα αποτυπώνουν τα σημεία – κλειδιά των διμερών συνομιλιών ΕΕ – Βρετανίας:

1. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Η Τερέζα Μέι ερμήνευσε την περσινή ψήφο υπέρ του Βrexit ως κάλεσμα πάταξης της μετανάστευσης που αυτή τη στιγμή είναι ανεξάρτητη από την ΕΕ. Η Βρετανία είναι ηο Νο2 πιο δημοφιλής προορισμός μετά τη Γερμανία και η Μέι έχει πει ότι θα επιβάλει νέα όρια.

bers

Με 2,2 εκατ. Ευρωπαίους να εργάζονται στη Βρετανία τραπεζίτες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και αγρότες προειδοποιούν την κυβέρνηση, πάντως, ότι δεν θα πρέπει να είναι τόσο αυστηρή, καθώς τα προσόντα αυτών των ανθρώπων είναι απαραίτητα.

bers2

2. ΕΜΠΟΡΙΟ

Με την απόφασή της να αποχωρήσει από την ΕΕ, η Βρετανία θέτει σε κίνδυνο την πρόσβασή της στη μεγαλύτερη αγορά που διαθέτει, καθώς στην ΕΕ κατευθύνεται το 45% των βρετανικών εξαγωγών. Η ΕΕ ξέρει καλά αυτό το πλεονέκτημα, αν και το να κόψει τις γέφυρες στη Βρετανία μπορεί τελικά να γυρίσει μπούμερανγκ για τις δικές της εταιρείες, που βασίζονται στους Βρετανούς καταναλωτές.

bers3

Αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ χωρίς μια εμπορική συμφωνία ή μια δέσμευση για μια μετάβαση σε νέα συμφωνία, οι εξαγωγείς της είναι πιθανό να είναι εκτεθειμένοι σε δασμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, μετά από πολλά χρόνια αδασμολόγητου εμπορίου.

3. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΕ

Η αποχώρηση της Βρετανίας θα αφήσει ένα βασικό κενό στον προϋπολογισμό της ΕΕ, εκτός κι αν η Βρετανία αποφασίσει να αφήσει κάτι σε αντάλλαγμα για πιθανά οφέλη. Η Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη «χορηγός» ου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και η «τρύπα» που θα αφήσει πίσω της μπορεί να απαιτήσει μεγαλύτερη συνεισφορά από κάποιους άλλους ή τον περιορισμό των δαπανών.

bers4

Οι προϋπολογισμοί της ΕΕ έχουν πολύ μακροπρόθεσμα χρονοδιαγράμματα, αυτό σημαίνει λοιπόν ότι τα μέλη δεν χρειάζεται να καταβάλλουν αμέσως αυτά που έχουν δεσμευτεί. Ετσι, μπορεί να ζητηθεί από τη Βρετανία να πληρώσει για παλαιότερες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.

bers5

4. ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ

Μια από τις πρώτες «εμπλοκές» που αναμένονται είναι το αν η Βρετανία θα είναι πρόθυμη να πληρώσει το «διαζύγιο» με την ΕΕ που υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 50 δισ. στερλίνες. Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι πρώτα πρέπει να το κάνει αυτό πριν αρχίσουν συνομιλίες περί εμπορικής συμφωνίας.

bers6


Ενα πρόβλημα για τη Μέι είναι ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι φαίνεται να έχουν αλληλοσυγκρουόμενους στόχους σχετικά με τις συνομιλίες. Θέλουν λιγότερους μετανάστες, αλλά διατήρηση των πλεονεκτημάτων ενός μέλους της ΕΕ, όπως το ελεύθερο εμπόριο.

bers7


Πολλά πάντως θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματευτικές ικανότητες της Μέι και από το πόσο πολύ θέλει η ΕΕ να αποφύγει την εκδήλωση ντόμινο, με νέες αποχωρήσεις κρατών – μελών.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *