Τουσκ: Να μείνουμε ενωμένοι εν όψει Brexit

Την ανάγκη η Ε.Ε. να μείνει ενωμένη σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής των «27».

«Οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι ως Ε.Ε. των 27. Μόνο έτσι θα είμαστε ικανοί να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις, πράγμα που σημαίνει πως η ενότητά μας είναι επίσης προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.

Η πρώτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. των 27 χωρίς τη Βρετανία, η οποία διεξάγεται σήμερα, έναν ακριβώς μήνα μετά την επίσημη ανακοίνωση του Brexit, είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στις προετοιμασίες των επικείμενων συνομιλιών με το Λονδίνο.

Την ώρα που οι ηγέτες ετοιμάζονται να υιοθετήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές βάσει των οποίων θα κινηθούν οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές στη διάρκεια των δύο προσεχών ετών, ο Τουσκ υπερηφανεύθηκε ότι υπάρχει «ισχυρή υποστήριξη απ' όλους τους θεσμούς της Ε.Ε.» και τα 27 κράτη μέλη.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η Ένωση επιθυμεί «μια ισχυρή μελλοντική σχέση» με τη γείτονά της, αλλά προειδοποίησε πως «πριν συζητηθεί το μέλλον, πρέπει να τακτοποιηθεί το παρόν».

Η κύρια προτεραιότητα των Ευρωπαίων θα είναι να υπάρξει εγγύηση των δικαιωμάτων «των πολιτών και των οικογένειών τους που θα επηρεασθούν από το Brexit και στις δύο πλευρές».

Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή ετοίμασε μια «ακριβή και λεπτομερή» λίστα των δικαιωμάτων που η Ε.Ε. θέλει να προστατεύσει, διευκρίνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *