Τσίπρας: Θα μειώνεται η ανεργία πάνω από 2,5 μονάδες ετησίως

Την επιτάχυνση των ρυθμών μείωσης των ποσοστών ανεργίας στο επόμενο διάστημα προέβλεψε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με την Εφη Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εργασίας.  

"Οι επιλογές που κάναμε, να δώσουμε την ευθύνη σε ανθρώπους που ήταν αποφασισμένοι να συγκρουστούν με τα συμφέροντα, παράγουν αποτελέσματα", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο υποτιθέμενο success story των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και σε αυτό που "εμείς ορίζουμε ως επιτυχία".

Πρόκειται για τη διαφορά ανάμεσα στην εικονική ανάπτυξη, με δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας και διαλυμένο κοινωνικό κράτος, και στην ανάκαμψη που έχει αρχίσει να έχει ευδιάκριτα αποτελέσματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων, σημείωσε.

Για άλλους, είναι πιο σημαντική είδηση η άνοδος του Χρηματιστηρίου ή η αναβάθμιση από έναν οίκο αξιολόγησης. Για εμάς, πιο σημαντική θετική είδηση είναι η σταθερή μείωση των ποσοστών της ανεργίας και η σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας, σημείωσε.

Τον Απρίλιο υποχώρησε στο 21,7% η ανεργία. Είναι εξαιρετικά υψηλό ακόμη το ποσοστό αλλά είναι το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2012, έχοντας εμφανίσει μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2014.

Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιταχυνθεί η αποκλιμάκωση της ανεργίας, δεδομένου ότι έχουμε περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Εχουμε επίγνωση ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια εικόνα καταστροφής στην αγορά, αλλά έχουμε βάσιμες προσδοκίες ότι θα μειώνεται η ανεργία πάνω από 2,5 μονάδες ετησίως, τόνισε.

Θα ενταθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) είναι απαραίτητο και κρίσιμο εργαλείο για την προστασία των εργαζόμενων. Στόχος μας είναι το σώμα αυτό να εντείνει τους ελέγχους, προκειμένου να εντοπίσουμε παρανομίες, στρεβλώσεις εις βάρος των εργαζόμενων. 

Πρόγραμμα για εγκλωβισμένους εργαζόμενους 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των εγκλωβισμένων εργαζόμενων, είτε όντας απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε είναι σε επίσχεση εργασίας. Πολλές φορές, το πλαίσιο και η δικαιοσύνη δεν βοηθούν, προστατεύοντας τους εργοδότες.

Σημείωσε ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ για την οικονομική ενίσχυση και την επανεκπαίδευση των εργαζόμενων. Σε πρώτη φάση θα καλύψει 50.000 εργαζόμενους, σημείωσε.

Επιδότηση εισφορών  

Ενα πρόγραμμα επιδότησης εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να επανεγγράψουν τους εργαζόμενους, από εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Εκανε λόγο για μια παράνομη και καταχρηστική πρακτική που δεν είναι προϊόν της κρίσης. Καναμε το πρώτο βήμα με την κοινωνική ασφάλιση και τη δυνατότητα να διαμοιραστεί η ασφαλιστική εισφορά. Ηδη, 22.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκι έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Το δεύτερο βήμα είναι το μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των εισφορών που θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα, τόνισε.

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *