Τσίπρας: Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας

Τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες περιέγραψε στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Παρά την παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον δημοσιονομικές επιβαρύνσεις μετάτη λήξη του προγράμματος ύψους 4,5 δισ. ευρώ, πετύχαμε μια συμφωνία με μηδενικόδημοσιονομικό αντίκτυπο. Θέλω, όμως, να επισημάνω το εξής, για να μην ξεχνιόμαστε: καιη τωρινή συμφωνία δεν παύει να είναι κομμάτι του πλαισίου από το οποίο αγωνιζόμαστενα απεμπλακούμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε την συμφωνία ισορροπημένη και βιώσιμη σημειώνοντας ότι οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας.

Ο πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στα της συμφωνίας και τα μέτρα και τα αντίμετρα που συμφωνήθηκαν ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι χωρίς ρύθμιση του χρέους μέτρα δεν υπάρχουν.

«Το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί. Από την επόμενη μέρακαι της τυπικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ξεκινάμε την υλοποίηση του στρατηγικούμας σχεδιασμού. Ενός σχεδιασμού που ξεδιπλώνεται σε ορίζοντα εξαετίας. Τα δύο χρόνιαμέχρι τις επόμενες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2019 αλλά και η τετραετία που θαακολουθήσει αυτή την αναμέτρηση, η οποία θα είναι η πρώτη περίοδος μετά από μιαδεκαετία που μια ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να υλοποιήσει έργο εκτός της μέγγενηςτης επιτροπείας»  είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για το 2020 συμφωνήθηκε η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ να προέλθει από την μείωση του αφορολόγητου ορίου. Το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί επομένως το 2020 μεσοσταθμικά στα 5.900 ευρώ.

Πρόσθεσε, δε, ότι η δέσμη αντίμετρων θα κατατεθεί ως ξεχωριστό άρθρο στη Βουλή. «Θέλουμε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν έστω αυτό το ευνοϊκό, κομμάτι της συμφωνίας».

Κλείνοντας την εισήγησή του ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς ότι από την επόμενη εβδομάδα, θα επισκεφθεί κάθε Υπουργείο ξεχωριστά για να λάβει σαφήεικόνα περί των πεπραγμένων αλλά και του σχεδιασμού.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *