Τσίπρας: Οι κόποι του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο

 

Η κυβέρνηση κατάφερε να ισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά, ανακούφισε τα αδύναμα στρώματα στην δύσκολη φάση της προσαρμογής, διεκδίκησε θετικές αποφάσεις για το χρέος, αναβάθμισε το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και επιδόθηκε σε διεθνή εκστρατεία για την αλλαγή της εικόνας της ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Ανέφερε ακόμη ότι «η οικονομία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αναπτύχθηκε πρώτη φόρα για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που είχε να συμβεί από το 2006.
Η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 7 μονάδες, με τη δημιουργία περίπου 300.000 νέων θέσεων εργασίας και είναι κοντά στο πρώτο ορόσημο του 20%».
Αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά πως «η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης δημιούργησε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα για τη χώρα. Γεγονός που αποτυπώθηκε με τον πιο έκδηλο τρόπο, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από 5,39% που ήταν την Παρασκευή έπεσε σήμερα στο 4,81%, στην καλύτερη επίδοση από τις 8/10/2009» για να υποστηρίξει ότι «οι αγορές επιστρέφουν ήδη την ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα και μας ανάβουν το πράσινο φως για τη καθαρή έξοδο από τα μνημόνια σε λίγους μήνες από σήμερα».

Εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης και μερίδας των ΜΜΕ για την οποία είπε ότι «επιμένει στην άρνηση και τη καταστροφολογία αλλά ακόμα και στην συκοφάντηση, που πολλές φορές αγγίζει τα όρια της υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από τη κρίση».

«Στη δεύτερη αξιολόγηση το ΔΝΤ έθετε παράλογες απαιτήσεις και καθυστερούσε η αξιολόγηση, μας κατηγορούσε ότι εμείς ευθυνόμαστε για τις καθυστερήσεις και ότι έπρεπε να δεχθούμε όλες τις απαιτήσεις για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα. Τώρα που κλείσαμε εγκαίρως και μένοντας στις βασικές μας επιδιώξεις, μας κατηγορούν για το ακριβώς αντίθετο: ότι τα δώσαμε όλα άρον άρον» είπε ο κ. Τσίπρας για την αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για «αμηχανία απέναντι στο γεγονός ότι τελικά υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για την ανάπτυξη, που δεν περνά μέσα από τη συντριβή της εργασίας και της κοινωνίας».
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Μοσκοβισί, ο οποίος είπε ότι «η Ελλάδα θα είναι -από τον Αύγουστο του 18- ένα κανονικό μέλος της ευρωζώνης, με επιτήρηση μεν στην εποχή μετά το πρόγραμμα, όπως συνέβη με τη Πορτογαλία την Ιρλανδία, τη Κύπρο, αλλά χωρίς άλλα προγράμματα».

Ο Πρωθυπουργός εστίασε στα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται όπως οι αγωγοί TAP, IGB και EastMed, η ανάπτυξη του Κέντρου Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου, FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που -όπως είπε- «πρόσφατα συμφωνήσαμε στις ΗΠΑ να προωθήσουμε», o Eurasia Interconnector, που θα ενώνει την Κρήτη με την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή και μακροπρόθεσμα, ο Eurafrica Interconnector.
Υποστήριξε ότι σήμερα «όλοι γνωρίζουν τους όρους του ‘παιχνιδιού’ και δεν υπάρχουν αδιαφανείς και μυστικές συνεννοήσεις».

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε μείωση της υψηλής φορολογίας, την οποία εμφάνισε ως «δύσκολη πολιτική απόφαση κάτω από το πιεστικό βάρος των έκτακτων συνθηκών που βρέθηκε η χώρα και την πίεση των δανειστών μας να φύγουμε από τη μακρά περίοδο των ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στη κρίση».

The post Τσίπρας: Οι κόποι του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *