Τσίπρας: Στόχος μας το 2018 η χώρα να βγει από τα μνημόνια

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιχειρώντας να αποδομήσει τα επιχειρήματά του,  αλλά και σημειώνοντας ένα-ένα τα θετικά σημεία της συμφωνίας δίνοντας έμφαση στα αντίμετρα, τα οποία παρουσίασε ως «λάβαρο» από την δύσκολη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση με τους δανειστές, αλλά και με τα εσωτερικά μέτωπα και συμφέροντα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν τα μέτρα που φέρνει η νέα συμφωνία. 

«Θα είμαστε η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια»

Στην προσπάθεια να δικαιολογήσει την θετική ψήφο των βουλευτών του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τους λόγους που "αξίζει τον κόπο ο αγώνας τους": 

«Έχουμε να διαβούμε ένα ακόμη δύσκολο μονοπάτι, αλλά για πρώτη φορά μετά από καιρό γνωρίζουμε πού βγάζει αυτό το μονοπάτι. Κάθε δύσκολη απόφαση που πήραμε έχοντας επίγνωση του κόστους, μας βγάζει πιο κοντά στο στόχο. Μας βγάζει σε ένα πιο καθαρό οικονομικό διάδρομο δεκαετίας, σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της χώρας να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της χωρίς να χρειάζεται τους δανειστές. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της. Είναι στα χέρια μας να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο ελληνικός λαός. Πάνω απ’ όλα διότι εμείς παρά τα λάθη μας και τις αδυναμίες μας που δεν τις κρύβουμε, δεν κρύβουμε και ότι είμαστε κομμάτι αυτής της κοινωνίας που μας έφερε στην εξουσία. Δεν είμαστε οι φίλοι του κ. Χριστοφοράκου και των καναλαρχών. Δεν είμαστε αυτοί που λεηλατήσαμε, χρεωκοπήσαμε και βάλαμε τη χώρα στα μνημόνια. Πολύ σύντομα θα είναι σε όλου διακριτό, ότι εμείς θα είμαστε η κυβέρνηση που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια. Γι’ αυτό αξίζει τον κόπο αυτός ο αγώνας».

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές και παρουσιάζοντας την δύσκολη διαδρομή που είχε να κάνει η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός, μιλώντας την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε να τονώσει το ηθικό των βουλευτών του, προκειμένου να πράξουν το καθήκον τους και δώσουν την «ευκαιρία» όπως είπε, «το 2018 να βγει η χώρα από τα μνημόνια».

Στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ήταν μια δύσκολη συμφωνία. Τον ήξεραν όλοι. Σε κάθε μας βήμα και σε κάθε μας προσπάθεια στόχος μας είναι να βγάλουμε το καλοκαίρι του 2018 την χώρα από τα μνημόνια. Καθήκον μας ιστορικό και πατριωτικό. Όταν ο κόσμος μας έδωσε την εντολή να βγούμε από τα μνημόνια, γνώριζε ότι είμαστε οι μόνοι που δεν θα λεηλατήσουμε την πατρίδα. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είναι μια εύκολη επιλογή ή εύκολη υπόθεση. Τώρα όμως μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα της συμφωνίας έχει τις λιγότερο δυνατές πληγές για την ελληνική κοινωνία».

Αντίμετρα

Αναφερόμενος στο πλεόνασμα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε την σημαντική διαφορά που κατάφερε η κυβέρνηση να σημειώσει στο ποσοστό του πλεονάσματος σε σχέση με τα όσα ζητούν οι δανειστές. «Πιάσαμε τους στόχους σε αντίθεση με την πενταετία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Γιατί τα καταφέραμε εμείς; Γιατί εμείς δύο χρόνια κόψαμε την λοβιτούρα, την σπατάλη, τις μίζες. Γι’ αυτό εμείς περάσαμε πολύ πάνω από την πήχη, όταν αυτοί περνούσαν πάντα από κάτω».   Επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «είναι δανειστές μας και τους αναγκάσαμε ωστόσο να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις κι έτσι εξασφαλίσαμε αντίμετρα με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο».  

«Υποχωρήσαμε»

«Δεν κρύψαμε ότι, όπως σε κάθε συμφωνία που εμπεριέχει το στοιχείο του συμβιβασμού, υπάρχουν σημεία που δεν αποτελούν επιλογή μας. Σε κάποια σημεία κερδίσαμε και σε κάποια άλλα αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε».  

«Ωραίος μάγκας ο Μητσοτάκης»

Πλεόνασμα, 3,5% εντός του 2018 είναι ο στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πλεόνασμα σημείωσε «ωραίος μάγκας ο κ. Μητσοτάκης, ή όπως έλεγε και κάποιος από την παράταξή του, τσάμπα μάγκας ο κ. Μητσοτάκης».      

Αντιπολίτευση και μέτρα

Αναφορικά με την ψήφιση των μέτρων ο κ. Τσίπρας, ανέφερε τα θετικά σημεία της συμφωνίας, όπως η επέκταση της επιδότησης ενοικίου, την σίτιση παιδιών στα σχολεία, την μείωση στα φάρμακα που θα επεκταθεί σε όλο τον πληθυσμό κ.ά «Όλα αυτά είναι ψίχουλα για τον κ. Μητσοτάκη». Συνεχίζοντας ωστόσο με ειρωνικό ύφος ο πρωθυπουργός ανέφερε «Είναι βέβαια πολύ large ο κ. Μητσοτάκης για να μπορεί να αντιληφθεί τι είναι αναγκαίο για τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται». Και συνέχισε: «Όλα αυτά τα θετικά μέτρα, θα τα καταψηφίσει ο κ. Μητσοτάκης, απ’ ότι φαίνεται. Γιατί η παράταξή του έχει καταντήσει ένα κόμμα που πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ο λαός όμως δεν κρίνει μόνο αυτούς που κυβερνά, αλλά κι αυτούς που κάνουν αντιπολίτευση.    

Εκλογές

Έχοντας πάντα στόχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του ότι όσο και να επιμένει ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν πρόκειται η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. «Ξεκαθαρίζω ότι εκλογές θα γίνουν κανονικά, στο τέλος της τετραετίας».     

Αυτοκριτική

Φτάνοντας στο σημείο της αυτοκριτικής ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι έχει ακόμη πολλά να ολοκληρώσει από το όραμά του. «Υπάρχει μπροστά μας μια διετία αναπτυξιακής πολιτικής. Στην οποία επιδιώκουμε να βάλουμε τις βάσεις μιας νέας Ελλάδας, με αναπτυξιακή πορεία. Πρέπει να εργαστούμε από τώρα γι’ αυτή τη νέα εποχή. Να χαράξουμε μια πορεία με δίκαιη ανάπτυξη και ένα κοινωνικό κράτος». Συνέχισε ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στο κεφαλαιώδες ζήτημα της επόμενης περιόδου σημείωσε: «Ο μεγάλος αυτός στόχος, εθνικός και κοινωνικός είναι η ανάκτηση της εργασίας με όρους αξιοπρέπειας. Αυτό γνωρίζουμε ότι είναι ένα δύσκολο έργο, γιατί πρέπει να συνάδει και με την εξυγίανση της εργασίας αλλά και τις επενδύσεις», ενώ τόνισε ότι σχεδιάζει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την χώρα.

Τομές

Αναφερόμενος στις τομές της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε το έργο της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς το… εμβληματικό και αναφέρθηκε στην Υγεία, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Στόχος μας είναι η διαφάνεια και η βέλτιστη αποτελεσματικότητα». Χαρακτηρίζοντας ως κορυφαία μεταρρύθμιση την Συνταγματική ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Απαιτούνται βαθιές τομές που θα διασφαλίζει κοινωνικά αγαθά και ελευθερίες. Αυτή οφείλει να είναι η επιδίωξή μας. Ο διάλογος για το νέο Σύνταγμα δεν πρέπει να κλειστεί ενός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αλλά να είναι ανοιχτός και στην κοινωνία».

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *