Χαρίτσης: Η απόφαση ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού

Tα εύσημα για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων αποδίδονται με την απόφαση του Eurogroup στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξανδρο Χαρίτση καθώς στο κείμενο της χθεσινής απόφασης γίνεται ρητή αναφορά στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων:»Εξαιρετική η ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων».

Η απόφαση του Eurogroup αναφέρει επί λέξει:
«The Eurogroup also commends Greece and the European Commission for the exceptional mobilisation of EU Funds to boost investment in support of jobs and growth since July 2015, for a total amount of nearly EUR 11 bn.

Μιλώντας o αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9», χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, ιστορική εξηγώντας «Ύστερα από χρόνια, ουσιαστικά για πρώτη φορά έχουμε μια απόφαση που ανταποκρίνεται και στις θυσίες του ελληνικού λαού».

O κ. Χαρίτσης διευκρίνισε ότι «η χθεσινή απόφαση αφενός διασφαλίζει την εκταμίευση μιας σημαντικής δόσης η οποία δεν αφορά μόνο την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς την ιδιωτική οικονομία και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί θα πέσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία».

Παράλληλα, επισήμανε ότι μετά από διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη, «περιγράφεται με σαφήνεια για πρώτη φορά στην απόφαση του Eurogroup ο μηχανισμός αυτής της ρήτρας ανάπτυξης, ενώ, επίσης, καθορίζονται και πλεονάσματα πολύ πιο ήπια σε σχέση με αυτά που είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση πριν από το 2015».

«Υπενθυμίζω ότι ο μέσος όρος των πλεονασμάτων για τις χώρες αυτές, οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση υπερβολικού χρέους, όπως και η δική μας, είναι στο 2,6% ενώ για εμάς μετά και τη χθεσινή συμφωνία, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μεσοσταθμικά τα πρωτογενή πλεονάσματα θα κυμανθούν γύρω από το 2% και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό» πρόσθεσε.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι δίνεται μια ισχυρή ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας, αναγνωρίζεται η εξαιρετική ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και υπάρχει μια σαφής απάντηση στο πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας που θα απελευθερώσει ρευστότητα για την πραγματική οικονομία και κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό συμπέρασμα της εν λόγω απόφασης, εκτίμησε ότι «πλέον έχουμε στα χέρια μας όλα εκείνα τα εργαλεία που δημιουργούν έναν καθαρό διάδρομο για το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να υλοποιηθεί και η βασική δέσμευση της κυβέρνησή μας που λέει ότι εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, θα αρθεί η επιτροπεία και θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να επιστρέψει με όρους δικαιοσύνης στην ανάπτυξη».

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *