Γαλλία: Λεπέν με Μακρόν στην τελική “μάχη”

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη γαλλική προεδρία χθες, κερδίζοντας τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και περνώντας στον δεύτερο γύρω στις 7 Μαίου μαζί με την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με το υπουργείο των Εσωτερικών στη Γαλλία, τα τελικά αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών διαμορφώνονται ως εξής: Εμανουέλ Μακρόν 23,75%, Μαρίν Λε Πεν 21,53%, Φρανσουά Φιγιόν 19,91%, Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64%.

Παρότι ο Μακρόν είναι σχετικά άπειρος πολιτικά και δεν έχει εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα, οι νέες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν χθες τον έδειχναν να κερδίζει άνετα την τελευταία μάχη με την 48χρονη Λεπέν.
Τα χθεσινά αποτελέσματα σηματοδοτούν μια τεράστια ήττα για τις δύο κεντροδεξιές και κεντροαριστερές συσπειρώσεις που έχουν καταδυναστεύσει τη γαλλική πολιτική για 60 χρόνια, ενώ επίσης μειώνουν και τις πιθανότητες να υπάρξει κλονισμός του κατεστημένου σε παρόμοιο μέγεθος με αυτό της Βρετανίας τον Ιούνιο πέρυσι όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή των Ηνωμένων Πολιτειών με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμ στην αμερικανική προεδρία.

Στην νικητήρια ομιλία του, ο Μακρόν είπε στους ψηφοφόρους του νεοσύστατου κινήματός του (Εμπρός!), "Σε ένα χρόνο, αλλάξαμε το πρόσωπο της γαλλικής πολιτικής". Συνεχίζοντας, είπε ότι εάν εκλεγεί θα φέρει νέα πρόσωπα και ταλέντα για να μεταμορφώσει ένα στάσιμο πολιτικό σύστημα.

Ομολογώντας την ήττα τους προτού ακόμα αρχίσουν να ανακοινώνονται οι καταμετρήσεις των ψήφων, οι αντίπαλοι συντηρητικοί και σοσιαλιστές υποψήφιοι προέτρεψαν τους ψηφοφόρους τους να στρέψουν τώρα τις προσπάθειές τους στην υποστήριξη του Μακρόν ώστε να εμποδίσουν στον δεύτερο γύρο κάθε προσπάθεια νίκης της Λεπέν, της οποίας οι θέσεις εναντίον της μετανάστευσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δηλώνουν, θα αποβούν καταστροφικές για τη Γαλλία.

Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Harris χθες έδειξε ότι ο Μακρόν θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο με 64% προς 36%, ενώ παρόμοια πρόβλεψη έδωσε και μια δημοσκόπηση της Ipsos/Sopra Steria.

Ήταν πικρή νύχτα για τον Φιγιόν, ο οποίος θεωρούνταν ότι θα κατακτούσε τα Ηλύσια εύκολα, έως ότου βλήθηκε τον Ιανουάριο από κατηγορίες ότι η σύζυγός του είχε πληρωθεί από το δημόσιο για ανύπαρκτη εργασία.

Ο Φιγιόν πήρε 19,9% των ψήφων στον πρώτο γύρο, και ο ακροαριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν 19,5%.
"Αυτή η ήττα είναι δική μου και εναπόκειται αποκλειστικά σε εμένα να την υπομείνω", είπε ο Φιγιόν, 63, πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός, σε συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας ότι τώρα θα ψηφίσει τον Μακρόν.
Οι δύο πολιτικοί που απέμειναν για τον δεύτερο γύρο υποστηρίζουν πλήρως αντίθετες οικονομικές θέσεις για το μέλλον σε μια χώρα της οποίας η οικονομία υπολείπεται εκείνης των γειτόνων της, και όπου ένα τέταρτο των νέων είναι άνεργοι.

Χαμόγελα στην αγορά 

Tο ευρώ ανέκαμψε έναντι του δολαρίου κι έφτασε στο 1,0844 νωρίτερα, ενλω λιγο πριν διαπραγματευόταν σε υψηλά πέντε μηνών κοντά στο 1,0935 δολ., έναντι του 1,072 της Παρασκευής. Παράλληλα, κατέγραψε κέρδη και έναντι του γεν, κινούμενο στο επίπεδο των 119,28 γεν.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων αναμένεται να υποχωρήσουν και οι γαλλικές μετοχές να ανακάμψουν, καθώς αποφεύχθηκε μια επιλογή μεταξύ δύο ριζοσπαστικών, αντιευρωπαϊστών υποψηφίων για την προεδρία (Λε Πεν - Μελανσόν).

Εξάλλου, όπως ανέφερε και ο Ρίτσαρντ Μακγκουάιαρ, επικεφαλής της στρατηγικής των επιτοκίων της τράπεζας Rabobank, «εικάζεται ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι θα συσπειρωθούν γύρω από τον Μακρόν, να αποτρέψουν την Λεπέν από την προεδρία και επομένως αυτό θα φέρει ένα αποτέλεσμα υπέρ του κατεστημένου και της Ευρώπης το οποίο θα είναι θετικό για την διάθεση ανάληψης κινδύνου τη Δευτέρα το πρωί».

Υπάρχουν αναλυτές πάντως που αναφέρουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς γι αν πει κανείς ότι έχουν ξεπεραστεί τα πολιτικά ρίσκα που εμπεριέχουν οι γαλλικές εκλογές.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *