Γιατροί ΠΕΔΥ: Υπό πλήρη κατάρρευση η δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας!

Την επαπειλούμενη ολοκληρωτική κατάρρευση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) της χώρας μας σκιαγράφησαν με τα μελανότερα των χρωμάτων την σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Παναγιώτης Ψυχάρης και τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) - ΠΕΔΥ.

Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Ψυχάρης και τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΠΕΔΥ ανέφεραν τα εξής σχετικά:

 

"Το 40% των Μονάδων έχουν κλείσει λόγω της απόλυσης του προσωπικού  και οι γιατροί που έχουν απομείνει βρίσκονται σε ομηρία.

 

Τα εργαστήρια υπολειτουργούν,  μόνο το 5% των παραπεμπτικών εκτελείται στις Δημόσιες δομές.

 

Γιατροί που επέστρεψαν στο ΠΕΔΥ και εργάζονται κανονικά με δικαστικές αποφάσεις παραμένουν απλήρωτοι έξι μήνες.

 

Το Δημόσιο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας στη χώρα μας, τρία χρόνια μετά τη ψήφιση του καταστροφικού νόμου 4238/14, βρίσκεται σε κατάσταση τεράστιων ελλείψεων κυρίως σε ιατρικό προσωπικό που καθιστούν ιδιαίτερα προβληματική τη λειτουργία των Μονάδων του.

Την ίδια ώρα  οι γιατροί που υπηρετούν βρίσκονται σε ομηρία και υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλείψουν το σύστημα, εάν δεν ρυθμιστούν οι εργασιακές τους σχέσεις, με αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευση των Μονάδων

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40% των Μονάδων έχουν κλείσει μετά την απόλυση 2.500 γιατρών. Σήμερα υπηρετούν στο ΠΕΔΥ 2.200 ιατροί, με το 40% αυτών με δικαστικές αποφάσεις και έτσι βασικές ιατρικές ειδικότητες λείπουν από τις λειτουργούσες  Μονάδες. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα οι πιο απομακρυσμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές, έχουν μείνει ακάλυπτες από βασικές ιατρικές ειδικότητες.

Τα εργαστήρια αδυνατούν να απορροφήσουν τις ανάγκες του πληθυσμού και έτσι οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε μεγάλους όμιλους ιδιωτικών συμφερόντων με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ίδιοι και ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Δημόσιες δομές του συστήματος εκτελείται μόνο το 5% των παραπεμπτικών.

Μείζονες περιοχές δεν διαθέτουν συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών, όχι μόνο στις δομές του ΠΕΔΥ, αλλά ούτε συμβεβλημένους ελεύθερους επαγγελματίες με τον ΕΟΠΥΥ. Οι συνέπειες για τους ασφαλισμένους είναι τεράστιες. Είτε καταφεύγουν στα Δημόσια Νοσοκομεία οπότε επιβαρύνεται δραματικά η δευτεροβάθμια περίθαλψη, είτε πληρώνουν ιδιώτη ιατρό.

 

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος είναι οι επείγουσες αεροδιακομιδές από απομακρυσμένες περιοχές. Κάθε αεροδιακομιδή έχει κόστος 15.000 έως 20.000 Ευρώ. Πάνω από τις μισές θα αποφεύγονταν εάν υπήρχε ο κατάλληλος ιατρός στην περιοχή. Αναμένουμε από το κράτος να εκδώσει επίσημα στοιχεία επιστημονικά και οικονομικά. Πρέπει να υπάρχουν κίνητρα, ώστε οι ειδικευμένοι ιατροί να επανδρώσουν το Δημόσιο σύστημα στη χώρα μας και ειδικότερα στις απομακρυσμένες περιοχές.

Αποτελεί ζήτημα αποφασιστικής σημασίας για τη Δημόσια Υγεία η  ενίσχυση  του συστήματος  με ιατρικό προσωπικό καθώς και η  αναβάθμιση του εργαστηριακού τομέα.  Η επισφαλής εργασιακή σχέση των χαμηλόμισθων επικουρικών ιατρών που γίνεται προσπάθεια να επανδρώσουν τις Μονάδες δεν είναι η λύση.

Η  πολιτική αυτή σε συνδυασμό με το πάγωμα νέων διορισμών στα Νοσοκομεία, οδηγεί τους νέους επιστήμονες σε μετανάστευση κυρίως σε χώρες της Ευρώπης. Πάνω από 12.000  Έλληνες Ιατροί κυρίως ειδικευμένοι έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία 7 χρόνια".

 

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *