Success story στην υγεία «βλέπει» ο Τσίπρας

"Ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης είχαμε τρομακτική συρρίκνωση στην ποιότητα των παροχών ιδιαίτερα στην δημόσια υγεία. Αναφέρομαι στην 5ετια 2010 - 2014 που ενώ ο μνημονιακός στόχος ήταν η δημόσια δαπάνη για την υγεία να είναι στο 6% και πριν την κρίση ήταν στο 6,8% το 2014 εμείς παραλάβαμε την δημόσια δαπάνη πολύ χαμηλότερα. Δεν μας παραξενεύει ότι ήταν χαμηλότερη από ότι τα ίδια τα μνημόνια προέβλεπαν", είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη.
"Τα κονδύλια για την υγεία αυξήθηκαν για πρώτη φορά επί ημερών της κυβέρνησής μας" τόνισε ο πρωθυπουργός.

"Παραλάβαμε ένα πλαίσιο ασφυξίας χρηματοδοτικής αλλά κάναμε ένα μικρό θαύμα. Ανεβάσαμε την κρατική χρηματοδότηση το 2015 στο 5,1% του ΑΕΠ". Είπε ακόμα ότι αντιμετωπίστηκαν ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νεα χρέη. Τα παλαιότερα έχουν ρυθμιστεί και αποπληρώνονται κανονικά, είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε στο παρελθόν και το πάρτι που γινόταν όπως είπε στις προμήθειες. Καταφέραμε να εντάξουμε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας στο δημόσιο σύστημα υγείας. "Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να στερείται στην δυνατότητα πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία".

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το σύστημα είχε τρομακτικά κενά σε προσωπικό και δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη στα νοσοκομεία από το 2010. "Από όταν αναλάβαμε μέχρι σήμερα έχουν γίνει ήδη 6.251 προσλήψεις. Το 1/3 είναι μόνιμο προσωπικό".
"Παραλάβαμε ένα σύστημα με τρομακτικά κενά, στα δημόσια νοσοκομεία δεν έγινε καμία πρόσληψη από το 2010 μέχρι το 2014. Για κάποιους είναι πολύ εύκολο να βαφτίζουν τις περικοπές μεταρρυθμίσεις. Από όταν αναλάβαμε μέχρι σήμερα έχουν γίνει 6.256 προσλήψεις εκ των οποίων το 1/3 είναι μόνιμο προσωπικό, άλλοι 2.300 έχουν επιλεγεί και αναλαμβάνουν υπηρεσία το επόμενο διάστημα. Έχουν προκηρυχτεί άλλες 1974 νέες θέσεις και τέλος προκυρήσσονται άλλες 3.200 θέσεις, ενώ συμπληρώνονται οι 3.100 θέσεις για τις τοπικές μονάδες υγείας. Συνολικά σε μια περίοδο που τα δημοσιονομικά κινούνται σε στενά πλαίσια. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Δεν ισχυρίζομαι ότι θα γίνει παράδεισος το κάθε νοσοκομείο" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Δεν είμαστε ούτε θαυματοποιοί, ούτε μάγοι. Για δεκαετίες γινόταν πάρτι στις υπερτιμολογήσεις. Καταφέραμε να εντάξουμε 2.5 εκατ. ανασφάλιστους στο ΕΣΥ. Ήταν ένα από τα σημαντικά μέτρα του παράλληλου προγράμματος. Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να στερείται της δυνατότητας πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία. Το 1/3 έχει μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα" ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ως τον Ιούνιο θα έχουν ανοίξει 50  μονάδες πρωτοβάθμιες μονάδες σε αστικές περιοχές και έως το τέλος του έτους θα έχουν ανοίξει άλλες 237.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ και συγκεκριμένα τον τομεάρχη υγείας κ. Βασίλη Οικονόμου ότι χαρακτήρισε αυτές τις μονάδες κατάλοιπα των σοβιέτ και ότι είπε θα τις ξηλώσουν.
"Δεν τοποθετήσαμε εκεί κομματικά αρεστούς, αλλα τοποθετήσαμε ανθρώπους που έχουν ποιότητα . 3/4 έχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά στη διοίκηση υγείας. και έρχεται ο τομεάρχης υγείας για να μας πει ότι θα φέρουμε τους κομματικά εγκάθετους" είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε άσχετο και εμπαθή τον Βασίλη Οικονόμου . «Αποκάλυψε με αφέλεια το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη. Είπε ότι θα απολύσει το προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας των δημόσιων νοσοκομείων που δουλεύουν με συμβάσεις αορίστου χρόνου ενώ παλαιότερα δούλευαν με εργολαβίες», είπε ο κ. Τσίπρας.

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε την οργή των βουλευτών από τα έδρανα της ΝΔ και ιδιαίτερα του Αδωνι Γεωργιάδη λέγοντας ότι η ΝΔ θα απολύσει τις διοικήσεις των νοσοκομείων για να φέρει κομματικούς εγκάθετους.
Μάλιστα, στις φωνές του κ. Γεωργιάδη του είπε: «κ. Γεωργιάδη μην φωνάζετε εδώ δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων».

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *