Το καταραμένο μουντιάλ περνά από σαράντα κύματα

Δεν έχει υπάρξει μουντιάλ που να έχει ξεσηκώσει περισσότερη συζήτηση και να έχει προκαλέσει πιο πολλούς καβγάδες από αυτό του Κατάρ, που είναι προγραμματισμένο να γίνει το 2022. Η ανακοίνωση των τελικών ημερομηνιών διεξαγωγής προκάλεσε νέα ρήξη μεταξύ των ομάδων-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Συλλόγων (ECA) και τη FIFA. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, επισκέφθηκε το Κατάρ για να εξετάσει την πρόοδο των έργων που γίνονται για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022. Αυτός ήταν ο τυπικός λόγος της επίσκεψης, διότι ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας πήγε εκεί για να συζητήσει στην Ντόχα το ζήτημα της αποζημίωσης που θα πρέπει να πληρώσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία στα ευρωπαϊκά κλαμπ για τη διακοπή των πρωταθλημάτων στη μέση της σεζόν, αλλά και να συμφωνήσει με τους εμίρηδες τις ημερομηνίες διεξαγωγής της διοργάνωσης.

Η πρόταση της ΕCA (που έχει πλέον 238 ομάδες-μέλη) ήταν να πραγματοποιηθεί το μουντιάλ μεταξύ της 5ης Μαΐου και 4ης Ιουνίου του 2022: εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν το καλοκαίρι στην αραβική χώρα, οι αγώνες δεν μπορεί να γίνουν Ιούνιο-Ιούλιο, όπως συμβαίνει συνήθως. Ομως, το Κατάρ απέρριψε την πρόταση, επειδή επηρεάζονται οι θρησκευτικές του παραδόσεις, μιας και εκείνη την περίοδο εορτάζεται το Ραμαζάνι. Οι διοργανωτές επέμειναν στην αρχική και τη βασική τους πρόταση, δηλαδή να γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο τον χειμώνα. Μετά το ταξίδι του Ινφαντίνο στην Ντόχα, η FIFA επιβεβαίωσε τις ημερομηνίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ: τελικά, θα διεξαχθεί από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου του 2022, σε μια εποχή όπου οι θερμοκρασίες στο εμιράτο επιτρέπουν να παιχτεί ποδόσφαιρο. Η ανακοίνωση των ημερομηνιών προκάλεσε την αντίδραση των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων που θα ζητήσουν αποζημίωση για τη διακοπή των πρωταθλημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που θα ζητηθεί θα είναι 1 δισ. ευρώ.

Η UEFA, με ανακοίνωσή της, προσπάθησε να πετύχει μια ανακωχή στον καβγά που φουντώνει. «Προς όφελος των παικτών και των οπαδών, η UEFA θεωρεί ότι το Μουντιάλ θα πρέπει να γίνει τον χειμώνα», ανάφερε η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε. Αλλά οι σύλλογοι έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους. Η ECA και, κυρίως, οι σύλλογοι από την Ισπανία και την Αγγλία αντιτίθενται σε αυτές τις ημερομηνίες: αν δεν υπάρξει ένα ασφάλιστρο για την παρουσία των ποδοσφαιριστών τους, δεν το συζητούν καν!

Είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν υποχωρήσεις από τις δύο πλευρές. Ο Ινφαντίνο στο Κατάρ δήλωσε πως το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026 θα διεξαχθεί σε τρεις ή τέσσερις διαφορετικές χώρες: ουσιαστικά, κάνει άνοιγμα στους Ευρωπαίους, αφού κάτι τέτοιο μόνο στην Ευρώπη μπορεί να γίνει. Ωστόσο, αυτή η πρόταση δεν έφερε το αποτέλεσμα που ήθελε. Ισως χαρούν κάποιες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες. Για την ECA και τα μέλη της είναι αδιάφορο...

Από την εφημερίδα "Επένδυση" 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *